Teixits sostenibles

Quins són els teixits sostenibles?

Si estàs començat a intentar vestir més sostenible, t’agradaria començar, o saber-ne una mica més, conèixer quins teixits podem trobar que siguin més sostenibles o eco-friendly és súper important. Perquè a l’hora de comprar una peça puguem saber si és sostenible o no. Tot i que hi ha altres factors que també influeixen en el fet que una peça sigui sostenible, el teixit hi juga un paper molt important. Així doncs aquí tens un llistat dels teixits sostenibles més comuns que pots trobar. Perquè no només hi ha el cotó orgànic, n’hi ha un munt!

teixits-sostenibles-hydest-magazine
Abans de res, volia explicar-te que els teixits es divideixen en 3 grups segons l’origen de la fibra: 

 

– Origen natural (vegetal o animal):  provenen d’origen natural i renovable. No han sofert cap transformació química. Com el cotó, el lli, la llana, el bambú, i el cànem, entre altres.
– Origen artifical: provenen d’una font vegetal o animal però han estat transformades de forma química. Com el raió, la viscosa, el Tencel, etc.
– Origen sintètic: provenen del petroli i han sofert una transformació química o polimerització. Com per exemple el polièster, la poliamida, el nylon o l’elastà.

 

Un altre aspecte tenir en compte perquè un teixit sigui sostenible, és que no barregi matèries de diferent origen. Ja que és molt complicat el posterior reciclatge. No és fàcil de trobar, ja que moltes peces potser són de materials naturals, però porten una mica d’elastà o alguna altra matèria sintètica.

Teixits sostenibles que podem trobar

Cotó orgànic: Segurament és el més conegut. El cotó és una de les fibres vegetals més utilitzades. Però el cotó convencional o el transgènic, genera greus problemes al medi ambient, ja que utilitza molta aigua, molts fertilitzants i pesticides (i ens alguns casos llavors transgèniques) i una explotació intensiva del sòl. Tot això causa contaminació a la terra i a l’aigua, genera moltes emissions i afecta la biodiversitat. A més a més, també té un fort impacte social, ja que molts agricultors pateixen molta pobresa deguda a la volatilitat dels preus, i al fet d’estar obligats a comprar pesticides o llavors transgèniques per augmentar la producció. Aquests agricultors i treballadors també pateixen un risc per la seva salut, si s’utilitzen químics perjudicials. També cal remarcar que aquests químics, pesticides, etc, o posteriors tractaments i tints, es poden quedar als teixits i poden afectar la nostra pell i salut quan nosaltres portem la peça.

tejidos-sostenibles-algodon-organico-hydest-magazine
@tgdwinos

Bé, i doncs que té de diferent el cotó orgànic? El cotó orgànic es cultiva seguint unes normes de cultiu sense ús de pesticides, controlant els insectes i plagues amb repel·lents naturals, consumeix menys aigua, realitza la rotació de cultius, etc. Respecta la biodiversitat i la fertilitat del terreny i la salut dels treballadors que el cultiven. També respecta la nostra salut, la de les persones que després portarem la peça. És biodegradable i no conté químics perjudicials per a l’ecosistema. A part dels beneficis mediambientals, el cotó orgànic també proporciona beneficis socials: fomentant les petites economies locals, el benestar dels treballadors i una producció ètica i sostenible.

Sabies que per produir una samarreta de cotó es necessiten 2500 litres d’aigua? El cotó orgànic consumeix un 80% menys d’aigua que el cotó convencional.

Els teixits de cotó orgànic cuiden la nostra pell, les persones que han fet la peça i el planeta. Trobaràs un munt de peces realitzades amb cotó orgànic. Com aquesta samarreta de cotó orgànic de ThinkingMu.

Bambú: El bambú és una planta molt ràpida de créixer i antibacteriana natural (pel qual no necessita gairebé pesticides), i tampoc requereix tanta maquinària (que funciona amb petroli) per cultivar-lo. És una matèria que té un impacte ambiental molt baix, és fàcil de cultivar, consumeix 3 vegades menys aigua que el cotó convencional i és biodegradable. Cal dir que cal intentar que sigui d’un origen fiable i sostenible, ja que en algunes regions es talen grans boscos per fabricar bambú i s’acusa de treure aliments als pandes.

 

El teixit de bambú és molt agradable a la pell i suau, és apte per pells sensibles i delicades, és fresc a l’estiu i càlid a l’hivern, protegeix dels rajos UV i és molt higiènic (s’embruta menys i fa menys olor). També absorbeix molt bé la humitat, pel qual és molt adequat per practicar esport o activitats dinàmiques. Com aquesta samarreta de bambú orgànic de la marca sostenibles d’esport ActandBe.

camiseta-bambu-organico-actandbe-hydest-magazine
Samarreta esportiva de bambú orgànic ActandBe

El lli: El lli també és una fibra vegetal molt sostenible. Requereix poca aigua per cultivar-se i no necessita pesticides. El lli té un tacte i caiguda similar al cotó i és molt fresc. El trobaràs en moltes peces d’estiu, ja que és ideal per quan fa calor. També té propietats antibacterianes i és biodegradable. L’únic inconvenient és que s’arruga molt i moltes vegades el barregen amb altres fibres sintètiques, convertint-lo en un teixit poc sostenible. Podrás trobar peces tan mones com aquest top de lli ecològic de Hupit.

Tencel® lyoncell: És un teixit realitzat a partir de la cel·lulosa o la polpa de la fusta. Els arbres utilitzats estan certificats de procedència sostenible (FSC). És un teixit biodegradable i en la seva fabricació no s’utilitzen substàncies tòxiques. Per fabricar-lo s’utilitza una solució orgànica i un circuit tancat en el qual es recupera el 99% de la solució. A diferència d’altres fibres que provenen de la cel·lulosa, com el raió o la viscosa, el Tencel té en compte tots aquests aspectes de sostenibilitat: l’origen de la fusta i la no utilització de productes tòxics per produir-lo. 

 

Els teixits de Tencel són suaus, agradables al tacte, sedosos i tenen una caiguda molt maca. Regula la temperatura corporal, absorbeix la humitat i s’asseca fàcilment. És un teixit molt resistent i no encongeix (no tindrem ensurts en rentar-lo). El trobaràs normalment en peces com tops, vestits, faldilles o pantalons. Com per exemple aquest top realitzat amb Tencel de Thinking Mu.

Polièster reciclat o fibres sintètiques reciclades: Aprofitar els residus o el que ja està produït significa no utilitzar recursos naturals, contribuir al reciclatge dels residus i a no generar-ne més. Podem trobar teixits realitzats amb ampolles de plàstic reciclades, amb deixalles i xarxes de pesca del mar, peces reciclades o excedents tèxtils per donar-los una segona vida.

 

Al ser teixits sintètics (no naturals ni biodegradables) cal tenir cura quan els rentem, ja que els teixits de polièster o derivats del petroli, deixen anar microplàstics a l’aigua que acaben anat al mar i oceans. Renta la peça només quan sigui necessari i si és possible, utilitza una bossa de rentat com la Guppyfriend o instal·la un filtre a la rentadora que atrapi aquestes partícules.

 

Són teixits ideals per a peces esportives, com per exemple aquests leggings reciclats d’ActandBeO per a peces de bany com aquest bikini de Now Then realitzat amb Econyl (nylon regenerat) procedent de deixalles i xarxes de pesca extrets del mar. 

bikini-ecologico-NOW_THEN-hydest-magazine
Bikini de Econyl de Now_Then

Fibres reciclades com el cotó o la llana: Igual que el polièster reciclat, utilitzar el que ja exiteix contribuiex a la millora del medi ambient. Ja que no es necessiten tants recursos, energia i no es generen tantes emissions i residus (al contrari s’aprofiten). Per fabricar cotó o llana reciclada s’utilitzen residus tèxtils de peces o sobrants de la indústra tèxtil. A diferència del polièster reciclat, aquestes fibres sí que són naturals i biodegradables. 

 

Un exemple és aquesta dessuadora de cotó reciclat d’Ecoalf amb el seu lema Because there is no planet B. O aquestes sandàlies de cotó reciclat i yute de The Nordic Leaves.

Llana orgànica: La llana orgànica procedeix d’ovelles cridades i alimentades amb pastures ecològiques. També garanteix el benestar animal durant la vida de l’animal, quan l’esquilen i és lliure de muesling (una practica molt afressiva i dolorosa per evitar uns paràstis). La neteja i processos de la llana obtinguda es realizen sense químics prejudicials per la nostra salut ni la del planeta. La llana és un teixit natural, termoregulador, ens abriga a l’hivern i refresca a l’estiu (si, si, a l’estiu!), és elastica, resistent i és 100% biodegradable.

Seda pacífica: El fil de la seda s’obté del capoll del cuc de seda, abans de ser papallona. Però aquest procés té un problema ètic. Per obtenir el fil més fi, sencer i fort, es maten les crisàlides amb aigua bullent, per tal de conservar el capoll sencer. Per evitar aquest problema existeix la seda pacífica o seda salvatge. La seda pacífica no sacrifica els cucs, sinó que s’obté de la resta del capoll, un cop el cuc de seda ja s’han convertit en papallona i ha volat.

 

La seda és un teixit natural, amb molta suavitat, brillo, absorbent, una caiguda molt maca i no té electricitat estàtica. S’utilitza molt per a peces d’arreglar, celebracions i festa. Com per exemple aquest vestit de seda pacífica de Hupit.

vestit-seda-pacifica-hupit-hydest-magazine
Vestit llarg de seda pacífica (seda ahimsa) de Hupit

Cupro: El cupro és un teixit que s’obté dels residus del cotó o la cel·lulosa. És un teixit similar a la seda al tacte i d’aspecte (és una mica brillant), però és molt més resistent i es pot rentar a màquina. És transpirable i serveix tant per peces d’estiu com d’hivern, ja que és termoregulador. És un teixit vegà i biodegradable.Podràs trobar bruses, vestits, pantalons, faldilles, etc. És molt elegant, versàtil i còmode! Com aquest vestit de cupro de TCN Barcelona.

Aquest són els teixits sostenibles que trobaràs més sovint, però també pots trobar teixits realitzats amb cànem, peles de coco, peles de plàtan, pinya, cafè, entre d’altres. És increïble, cada vegada hi ha més innovació en moda sostenible i a poc a poc, podem trobar més peces precioses realitzades amb teixits sostenibles i valors ètics!

Carla Amat

No hi ha comentaris

Desa un comentari