Moviment Zero Waste

Què és el Zero Waste i com començar

Zero Waste, residu zero, sense residus… Segur que n’has sentit a parlar i ho veus per tot arreu, però què és exactament el Zero Waste?

 

El Zero Waste o residu zero és un moviment o un estil de vida que consisteix en realitzar un consum responsable i reduir al màxim els residus que generem en el nostre dia a dia. No significa reciclar més (que s’ha de seguir fent), sinó que significa reduir més.

que-es-el-zero-waste-hydest-magazine

Aquest estil de vida sostenible té molts beneficis pel medi ambient i contribueix en la lluita contra el Canvi Climàtic. Redueix els residus i el plàstic; redueix l’ús de recursos naturals del planeta; redueix l’energia utilitzada per fabricar l’envàs o el producte; i redueix la contaminació: reduint els residus sòlids, els gasos perillosos i les emissions generades pel transport i producció de l’envàs o producte.

 

A més a més, també té beneficis per nosaltres: estalviem diners (ja que només comprem el que necessitem), temps, ens connecta més amb la naturalesa i amb l’entorn, som més creatives a la cuina i ens evita l’exposició a productes sintètics, com el plàstic, i perjudicials per la salut. Ah, i és molt gratificant!

Per cada persona a Espanya es genera diàriament una mitjana de 1,5kg de residus. D’aquests se’n pot reciclar una part, però la resta acaben en piles i piles als abocadors, generant emissions i contaminant l’aire, la terra, els rius i el mar. Per exemple, del plàstic generat només se’n recicla un 30%. A més a més, li hem de sumar els recursos naturals i l’energia utilitzada, per fer productes o envasos que només fem servir uns minuts, com en el cas d’una bossa de plàstic. Per tant, la millor manera d’evitar tot aquest problema és reduint el consum i els residus que generem.

El moviment Zero Waste també promou el consum d’aliments i productes locals, de temporada, de qualitat, naturals, ecològics i reduir el consum de carn. També els bons hàbits per l’estalvi energètic i d’aigua.

Les 5R del Zero Waste

El mètode Zero Waste es basa en posar en pràctica aquests 5 passos, s’anomenen les 5R del Zero Waste: Rebutjar, reduir, reutilitzar, reciclar i rot (compostar). És molt important seguir l’ordre dels passos. 

5r-metode-zero-waste-hydest-magazine

1. Rebutjar: el que no necessitem. Hem de dir “no gràcies” a les coses que no necessitem. Són un residu i un malbartament de recursos naturals innecessaris.Com les canyes de plàstic, vasos del cafè per emportar, factures o tiquets, bosses, propaganda, regals de màrketing (bolis, agendes, mostres…), etc. 

2. Reduir: el que necessitem i els residus. Realitzar un consum responsable: comprar el realment necessitem, la quantitat que necessiten, prioritzar experiències davant de coses i reduïr l’ús del cotxe.

També cal reduir els residus que generem: comprar a granel amb els nostres pots i bosses, portar una ampolla reutilitzable, dur l’entrepà amb una fiambera o bossa reutilitzable, retornar envasos retornables, imprimir només quan sigui necessari, comprar llibres en format ebook, utilitzar productes reutilitzables i biodegradables (com un raspall de dents de bambú), utilitzar productes d’higiene personals a granel o en format sòlid i naturals, comprar de segona mà, etc.

3. Reutilitzar: el que tenim i consumim. Reutilitzar els productes que ja tenim. Per exemple, els pots de vidre de conserves per després comprar a granel, paper de diari per embolicar regals, roba vella per fer draps de cuina, o les sobres del sopar per fer una nova recepta, entre d’altres. Prioritzar la compra de productes reutilitzables, recarregables i de qualitat. Reparar o arreglar els productes o roba que tenim. També compartir roba o coses amb familiars o amics, o vendre de segona mà o donar en associacions socials. 

4. Reciclar: el que no hàgim pogut rebutjar, reduir o reutilitzar. Reciclar necessita molta energia i moltes coses no es poden reciclar. Molts residus acaben en evocadors, generant emissions i contaminant l’aire, la terra, els rius i el mar. 

Per això, primer cal rebutjar, després reduir, reutilitzar i finalment reciclar correctament. Apostar per productes que puguin ser reciclats una i una altra vegada com l’acer, l’alumini el paper o el vidre (el plàstic no ho és). Els productes que no es poden reciclar (petits electrodomèstics, bombetes antigues, draps i roba vella, etc.), s’han de portar en un punt verd o deixalleria.

5. Rot – Compostar: la resta biodegradable. 1/3 dels residus que generem a casa és matèria orgànica. Aquesta materia orgànica es descompon amb el temps i són nutrients que tornen a la terra. Per tant és molt important tenir un contenidor per la matèria orgànica o la teva pròpia compostadora (que després et donarà adob per les plantes, el jardí o l’hort). Si algun producte és biodegradable, al final de la seva vida útil, també el pots dipositar al contenidor orgànic, com el raspall de dents de bambú.

Segur que has vist imatges dels pots de vidre amb els residus d’anys (no reciclables) de les reines del Zero Waste com la Bea Johnson, la Kathryn Kellogg, o la Lauren Singer. És increible, oi? Però el més important, és fer el primer pas i començar per les coses que et siguin més fàcils, còmodes i pràctiques. Al teu ritme.

Lauren Singer de Trash is for Tossers amb el seu pot de residus.

22 idees per començar en el Zero Waste

Aquí tens 22 idees de coses que pots fer per començar una vida Zero Waste: A casa, a la uni o institut, a la feina, quan vas a prendre algo, quan viatges, etc.

 1. Rebutjar la propaganda i obsequis de màrketing: fulletons, bolis, mostres, llibretes, etc.
 2. Fer la llista de la compra (al mòbil serà molt pràctic).
 3. Portar sempre la nostra shopping bag de roba al damunt: quan anem a comprar menjar, roba, llibres, etc. 
 4. Utilitzar pots de vidre o bosses reutilitzables per anar a comprar a granel. Pots utilitzar pots de vidre que tinguis per casa. Les bosses les pots fer tu mateixa o compar-les de cotó orgànic. Un cop a casa millor col·loca-ho tot en pots de vidre, ja que es conserva molt millor.
 5. Dur la nostra ampolla reutilitzable. Omplir-la directament de l’aigua de l’aixeta filtrada, per exemple.
 6. No utilitzar càpsules de cafè. Fer servir una cafeteria expresso o italiana, amb cafè comprat a granel.
 7. No utilitzar  canyes de plàstic (dir al cambrer que no en volem). Si t’agrada beure amb canya, pots dur-ne una al bolso de metall o bambú.
 8. Dur la nostra pròpia tassa de cafè per emportar reutilitzable.
 9. Canviar el paper de cuina per draps de roba reutilitzables. Els pots fabricar tu mateixa amb roba vella.
 10. Utilitzar tovallons de roba en comptes de tovallons de paper d’un sol ús.
 11. Utilitzar fiambreres o envasos reutilitzables per portar el dinar, l’entrepà o els snacks.
 12. Aprofitar les restes del sopar o dinar per fer alguna altra recepta. O fruita molt madura per fer alguna recepta com un pastís de plàtan o poma.
 13. Simplificar els productes de neteja i higiene personal. Comprar-los a granel amb envasos que es puguin recomplir o en format sòlid.
 14. Substituir els estris de neteja sintètics per fet estris fets amb materials naturals i biodegradables: fregalls de luffa, netejadors d’ampolles de fibra de coco, fregalls per la vaixella de fusta, etc. 
 15. Canviar el raspall de dents de plàstic (quan acabi la seva vida útil) per un de fusta de bambú biodegradable.
 16. Utilitzar la copa menstrual.
 17. No utilitzar les mini mostres de xampú i sabó dels hotels. Dur el nostre xampú i sabó sòlid o comprat a granel. 
 18. Informar a la companyia x que no vols rebre les factures ni propaganda impresa.
 19. Imprimir només quan sigui necessari i en paper 100% reciclat. 
 20. Tenir un contenidor per la matèria orgànica i el reciclatge ben organitzat.
 21. Agafar de préstec llibres de la biblioteca, comprar en format ebook o de segona mà.
 22. Comprar de segona mà i arreglar el que es pugui reparar.

Així doncs, el moviment Zero Waste o Residu Zero és una molt bona manera de contribuir en la millora del medi ambient i del nostre benestar. No es tracta de fer-ho perfecte sinó de posar el nostre granet de sorra i disfrutar del procés. 

Llibre recomanat: Residuo cero en casa de Bea Johnson

hydest

by Carla

No hi ha comentaris

Desa un comentari