Moda per la igualtat

Parlem amb la dissenyadora Gemma Oriol

Avui coneixerem la Gemma Oriol, una noia que ha decidit crear col·leccions de moda feministes i a favor de la igualtat de gènere, sexual i racial. La vols conèixer?

moda-per-la-igualtat-gemma-oriol
L'actiu i cantant Júlia Bonjoch portant Fem-Lips de Gemma Oriol Designs
SAMFEM Gemma Oriol Designs

– Moltes vegades, no som conscients que hi ha desigualtat de gènere a la societat, perquè hi estem acostumades. Com en el cas del micromasclisme, per exemple, en expressions com “pegues com una nena”, o en el fet que les models, actius o presentadores, han de ser altes, primes, etc. Quan hi ha mil tipus de cossos de dona diferents! – Diu la Gemma.

En veure aquestes desigualtats i mancances, i en descobrir el moviment de lluita per canviar-les, el feminisme, la Gemma va decidir que estava a les seves mans, posar-hi el seu granet de sorra i ajudar a la causa. És per això, que va crear la col·lecció de samarretes SAMFEM, per reivindicar la igualtat en tots els àmbits: gènere, racial i sexual. I intentar que algun dia, ens veiem tots com a persones, i no com a homes o dones, blancs o negres, gais o heteros.

Igualtat de gènere, sexual i racial

Després d’aquesta primera col·lecció a favor de la igualtat, la Gemma va llegir el llibre feminista –Mossegar la poma– de Leticia Dolera, on explica, que el nombre de dones que s’estudien a l’escola és molt mínim. Pensem que és perquè totes les dones abans, es quedaven a casa a cuidar els seus fills i esperaven que el marit tornés de treballar. Però no és així!

Així que, després d’investigar la Gemma, va crear una nova col·lecció de dessuadores HERSTORY. Inspirada en 4 dones (de les moltes que hi ha!) que han destacat a la història, però que no són conegudes, dones oblidades per la història.

Com Ada Lovelace: la primera persona programadora de la història; Margaret Ann Blukly: la primera doctora; Lena Krasner: artista que va haver de canviar el seu nom (pel d’un home) per poder vendre les seves peces i tenir reconeixement; o Micaela Feldman: la primera dona cap de milícia de la Guerra Civil Espanyola del bàndol dels rojos.

Margaret Ann Blukly sweater HERSTORY - Gemma Oriol Designs. Image by Red flavors

Totes elles mereixien el reconeixement que durant tant temps se’ls hi ha pres. És per això que aquesta col·lecció està dedicada a elles – Gemma Oriol

Com a noia emprenedora, la Gemma s’ha trobat amb les mateixes dificultats que es troben totes les persones emprenedores. Però assegura, tenir la sort d’estar rodejada de persones, i sobretot moltes dones, que s’ajuden les unes a les altres, per poder tirar endavant els seus projectes i idees. Com l’associació Vestim Segarra, per donar a conèixer la moda km0 de la comarca de la Segarra. La Gemma, també ha dissenyat vestuari per obres de teatre i també de cinema, on està orgullosa d’estar rodejada de talent, i que cada vegada, sigui més equitatiu. 

Girl power!

Gemma Oriol (center) with models, wearing her designs

Pots descobrir les col·leccions de la Gemma Oriol al seu web, i seguir totes les novetats a @gemmaorioldesigns.

 

Queda camí per arribar en un món amb completa igualtat de gènere, racial i sexual. Però units i unides segur que ho aconseguirem!

hydest
Agraïments: Gemma Oriol i Vestim Segarra
Imatges: Red Flavors i Gemma Oriol

by Carla

No hi ha comentaris

Desa un comentari