Moda ètica i sostenible

La moda que cuida les persones i el planeta

La moda ètica, moda sostenible o moda slow, és la moda que respecta les persones i el planeta. Una moda que promou el consum responsable, una producció que respecta el medi ambient i les persones i que té un impacte social positiu.

moda-etica-sostenible-hydest-magazine

La moda és un sector que genera moltes emissions i és molt contaminant (tints, químics, fertilitzants per les plantacions de les matèries, etc.). També necessita moltíssima aigua, molta energia i recursos naturals. Cada vegada es consumeix més roba, de menys qualitat, a més baix preu i ens la posem menys vegades, sobretot degut a la “moda ràpida” (Fast Fashion). Però estem veient que aquest model de moda i consum és insostenible. El nostre planeta i ecosistema no pot aguantar aquest ritme d’emissions, contaminació, consum de recursos naturals, residus, etc. Tot això està creant greus danys al planeta, a la seva biodiversitat i contribuint a accelerar el Canvi Climàtic.

Sabies que cada any a Espanya es generen 800.000 tones de residus tèxtils? El 89% de les peces de roba acaben als evocadors sense reciclar-se.

El fet de produir peces tan ràpid i de tan baix cost, fa que es generin feines molt precàries i en altres països on la mà d’obra és més barata. Això fa que molts treballadors no tinguin unes condicions de treball dignes i justes, i a més a més, es generen moltes emissions i contaminació en el transport. Que persones pateixin perquè una peça hagi de ser més barata, hagi d’estar feta en temps rècord, o que hagin de posar en risc la seva salut perquè s’utilitzen productes químics perjudicials, no és just. Un documental molt recomenable sobre el problema de la moda ràpida és The True Cost.

 

Davant d’aquesta situació, sorgeix la moda sostenible i la moda ètica, la qual crea moda que té en compte l’impacte ambiental i social d’una peça de roba, i en tots els seus processos: la fabricació, el cultiu i origen de les matèries, els teixits utilitzats, la qualitat, el packaging, el transport, les condicions laborals dels treballadors, els valors que es transmeten els residus, etc. Així doncs, utilitza teixits. sostenibles (cotó orgànic, lli, tencel, matèries reciclades, etc.), tints ecològics i que no són perjudicials per la nostra salut, està fabricada en condicions justes i ètiques, és de qualitat, procura realitzar una producció local, etc, per tal de respectar i cuidar el planeta i les persones.

A mi ser conscient de tot això i conèixer l’impacte que la nostra roba i hàbits tenen en el medi ambient, les persones i en nosaltres mateixes, m’ha ajudat molt a entendre-ho i a posar fil a l’agulla per intentar vestir de forma més responsable, sostenible i ètica. 

 

Per exemple, abans de comprar alguna peça nova, em faig aquestes preguntes i refexions que m’ajuden a ser més consciemt i a comprar de forma més sostenible:

Preguntes i reflexions abans de comprar una peça

– Valora el que ja tens a l’armari. Recorda, no hi ha res més sostenible que el que ja existeix. Prova noves combinacions, repara aquelles peces que es puguin arreglar, fes-li algunes modificacions, etc.

– Realment ho necessito? M’ho posaré?

– M’agrada al 100%? O ho compro perquè ho porta una infuencer o està de moda. 

– És de proximitat? On està feta la peça? Pregunta’t #Quiénhizomiropa

– És sostenible o ètica? Està feta amb teixits sostenibles, té una etiqueta certificada ecològica, explica com està feta, etc.

– És de qualitat? Em durarà?

– Ho puc comprar de segona mà? O ho puc intercanviar amb alguna amiga, germana, etc?

– Ho puc comprar en un comerç local?

– Estic pagant un preu just? Un preu que sigui respectuós pels treballadors, el medi ambiente i per la meva butxaca.

La roba que ja no et posis, la pots intercanviar amb amigues o familiars o vendre-la de segona mà. Sinó, diposita-la a un contenidor específic per roba. Se’n fa un triatge, i si està en bon estat, es pot destinar a entitats socials.

 

Ja ho saps, un canvi cap a una moda més sostenible i ètica és possible si ens conscienciem i sumem! Descobreix més tips sobre moda sostenible, idees i marques eco a Moda Sostenible.

hydest

by Carla

No hi ha comentaris

Desa un comentari