Green Friday

L’alternativa al Black Friday

S’acosta el famós Black Friday… I aquests dies, estan sent un bombardeig constant d’anuncis i ofertes per comprar i comprar sense parar. Però quin problema hi ha darrere aquest dia de compres massives?

green-friday-hydest-magazine

El Black Friday, és un dia ple descomptes, que va néixer als Estats Units, per marcar l’inici de la campanya de Nadal i impulsar el consum. Se celebra l’endemà d’Acció de Gràcies (Thanks Giving), i ja s’ha estès per tot arreu. Actualment, s’ha convertit en el dia del consumisme, i fins i tot, tota una setmana, plena de descomptes i compres massives.

El problema de tot això és que, aquesta onada de descomptes i publicitat consumista, gairebé ens obliga a comprar compulsivament. Sense parar-nos a pensar en l’impacte que pot tenir en el medi ambient, els animals i les persones.

alternativa-black-friday

Per produir una peça de roba, un bolso, unes sabates, un moble, etc… es necessiten molts recursos naturals (matèries primers, aigua, recursos per produir energia, etc), i es generen moltes emissions de gasos d’efecte hivernacle, ja sigui en la producció, el transport, en la generació d’energia, etc. A més a més, li hem de sumar la contaminació (tints, químics utilitzats, plàstic, gasos contaminants, etc.). 

 

Tot això, té un impacte enorme en el medi ambient, i en conseqüència contribueix a augmentar els problemes mediambientals i el Canvi Climàtic. 

 

També hem de tenir en compte l’impacte en les persones i en la societat. Com ha estat produït aquest producte, en quines condicions estan els treballadors i si s’han pagat dignament, quins valors té l’empresa, l’impacte en nosaltres i la nostra salut, etc. 

A més a més, la majoria d’aquests descomptes només afavoreixen a grans empreses i marques, que treballen amb grans marges. Ja que les petites empreses i petit comerç, ja treballen amb marges ajustats, i tot i que fan els descomptes “perquè toca”, no els compensa. Moltes persones també asseguren, que desvaloritza els productes, els valors i la feina que hi ha darrere. 

black-friday-vs-green-friday-hydest

Com a protesta d’aquest consumista Black Friday, sorgeix el Green Friday, per promoure un consum responsable i sostenible, i el qual té diferents maneres de viure’l. En veiem algunes?

Buy Nothing Day

#BuyNothingDay: Dia sense compres. És el dia internacional en contra del consumisme i per promoure formes de consum alternatiu i més responsable. Es tracta de no comprar res o el mínim possible, en resposta del consum massiu que es realitza durant el Black Friday, i per denunciar el sistema ambientalment insostenible i les desigualtats.

 

Pots aprofitar aquest dia, per fer algun taller, cuinar o quedar amb els amics i amigues! També pots participar en alguna acció per ajudar el planeta: recollir deixalles de les platges i boscos, plantar arbres en alguna associació, apuntar-te en alguna ONG, etc.

 

1 dia sense compres, 364 de consum responsable (Ecologistas en Acción)

Green Friday

Green Friday: comprar de forma responsable. Abans de res, hem de preguntar-nos si realment necessitem comprar alguna cosa: Ens fa falta realment? Ens agrada? Quantes vegades ens ho posarem?… Si la resposta és si – ho necessito – intentarem comprar-ho de la forma més responsable i sostenible possible. Alguns consells són: 

– Comprar productes de proximitat

– Donar suport a petites empreses i  comerços del teu barri: així afavorim una economia local.

– Comprar productes amb valors ètics: respecte als treballadors, els animals, les persones, valors positius, igualtat, etc.

– Comprar a marques i empreses sostenibles i ecològiques, que respectin el medi ambient i promoguin l’economia circular.

A més a més, moltes marques i començos en comptes de fer descomptes, envien el % corresponent del descompte a ONG i associassions socials i pel medi ambient. Bona idea oi?

És a les nostres mans (i en les nostres compres!), poder ajudar el planeta i col·laborar en la transició cap a un món més sostenible i ètic.

I tu, Green Friday o Black Friday?

hydest
Imatges: Unsplash

by Carla

No hi ha comentaris

Desa un comentari