El problema del plàstic

Impactes del plàstic i tips per evitar-lo

Noies, com bé sabem, el plàstic és un GRAN problema. Tant pel medi ambient, els animals i les persones.

 

Actualment, a Espanya, només es recicla el 30% dels plàstics produïts.

I què passa amb la resta? Doncs la majoria acaben al medi ambient o abocadors, contaminant el planeta, i sobretot el mar, afectant els ecosistemes marins i els animals hi habiten.

el-problema-del-plastico

Només el 9% de tot el plàstic produït al món, fins al moment, s’ha reciclat, el 12% s’ha incinerat, i el 79% ha acabat en abocadors o en el medi ambient.

Cada any arriben al mar i oceans, tunelades i tunelades de plàstic, contaminat cada racó: les platges, les roques, la superfície del mar, el fons marí i fins hi tot, el gel. Estan per tot arreu, ja que és molt fàcil que es dispersin, i a causa de la seva lenta degradació.

 

Els plàstics tarden molts anys a desaparèixer. Per exemple, una ampolla d’aigua tarda uns 500 anys en biodegradarse; un vas de plàstic, entre 65 i 75 anys; i una bossa, uns 55 anys (quan només la fem servir una mitjana de 15 minuts). Fort oi?

El que passa amb tots aquests plàstics és que, a més a més de contaminar y alliberar substàncies perjudicials, els animals marins i les aus els poden ingerir, o quedar-hi atrapades.

 

El plàstic es van trencant i dividint en microplàstics (fragments inferiors a 5mm) i nanoplàstics. Aquests, són ingerits pels animals marins, provocant-los bloquejos gastrointestinals i alteracions en patrons d’alimentació i reproducció. A més a més, hi ha evidències que aquests microplàstics, es transfereixen durant la cadena alimentària i poden acabar als nostres plats.  

Com podem reduir l’ús de plàstic?

En els últims 10 anys, s’ha consumit més plàstic que mai.

Reduir l’ús de plàstic, és la principal acció que podem fer per evitar aquest gran problema. Pot semblar difícil, perquè la majoria de coses ens vénen empaquetades amb plàstic (aliments, cosmètics, pedidos online, etc.), però hi ha moltes coses que podem fer. Comencem?

  • Fer servir les nostres pròpies bosses de roba: Busca la tote bag que més t’agradi i combini amb el teu estil, i digues no a les bosses de plàstic.
  • Comprar aliments i productes a granel: La fruita, la verdura, els fruits secs, l’arròs, el llegum, el pa, etc. Els podem comprar fent servir les nostres pròpies bosses de malla o tela reutilitzables, o pots.

Alguns sabons, productes de neteja i cosmètics, també els trobaràs a granel.  En cas que no hi hagi opció a granel, opta per envasos de paper o vidre, i si pot ser, reutilitzables. 

  • No fer servir vasos, plats o coberts de plàstic d’un sol ús: Molt típics quan fem una festa amb els amics i amigues. Utilitza plats reutilitzables, o que cadascú porti el seu (també pot ser molt divertit). Si han de ser d’un sol ús, que siguin de material biodegradable. Ah, i sobretot no fer servir canyetes de plàstic. 
  • Evitar ampolles d’aigua de plàstic:Veu aigua de l’aixeta filtrada, o opta per comprar aigua envasada en envasos de vidre retornables. Recorda dur sempre la teva ampolla reutilitzable o cantimplora (al gimnàs, a la uni, a la feina, etc.). Evita reomplir una ampolla de plàstic d’un sol ús, ja que amb el temps es pot deteriorar i alliberar substàncies nocives.
  • Portar la nostra tassa de cafè Take away: Ja sigui el vas o la tapa, els cafès per emportar sempre porten plàstic. Si portes el teu propi envàs, estaràs ajudant el medi ambient, i a més a més, a la teva butxaca (a moltes cafeteries fan descompte!).
  • No comprar tant per Internet: quan comprem online, la majoria de coses van empaquetades amb plàstic. Si és possible, compra-ho en una botiga local. Si no, intenta comprar a marques i empreses que ofereixen packagins plastic free.

Els plàstics que no hàgim pogut evitar, recorda reutilitzar-los si és possible, i sempre reciclar-los.

Seguint aquests tips, segur que aconseguim reduir l’ús de plàstic!

Cada petita acció compta, per acabar amb el monstre del plàstic i ajudar el planeta.

Carla Amat

No hi ha comentaris

Desa un comentari