Crear un espai sostenible on a budget

La nostra experiència creant un espai més sostenible i responsable

A Hydest magazine hem creat un petit espai on poder compartir amb tu una experiència Hydest! Un espai on compartir moda i estil de vida sostenible juntes. Aquí hi organitzarem activitats i petits eco esdeveniments, tant presencials com online: classes de yoga, tallers de cuina vegana i vegetariana, xerrades, quedades, excursions per la zona, etc. Aquest petit espai es troba a El Bruc, un poble als peus de la Muntanya de Montserrat. Hem intentat que aquest espai fos el màxim de respectuós amb el medi ambient i l’entorn i que encaixes en un pressupost petit. Tot i que no ha sigut fàcil, aquí t’explico com ho hem fet per crear un espai més sostenible i responsable on a budget:

exterior-espai-hydest-magazine-el-bruc
Exterior espai Hydest magazine El Bruc

Localització i espai

Buscàvem un espai que estigués en un entorn natural, on poguéssim fer activitats a l’aire lliure i així gaudir de la natura. Era important que fos en un entorn natural, però que estigués ven connectar per poder-hi arribar-hi en transport públic. Així que vam trobar aquest espai a El Bruc. Un poble preciós i amb molta història a la comarca de l’Anoia, a 40 minuts de Barcelona. Aquest també és un lloc molt especial per a mi, ja que aquesta zona i la muntanya de Montserrat m’han acompanyat des de petita.

 

El local estava en molt bon estat, així que no hi vam haver de fer massa cosa. Només alguns retocs de pintura (ecològica!) i algun petit arreglo per deixar-lo a punt per posar-hi el mobiliari. També era important que l’espai no fos molt gran, ja que les activitats que s’hi organitzaran són petites i d’aquesta manera tampoc gastem tanta energia en il·luminació o en calefacció. Ah, i que tingués molta llum natural, per poder aprofitar la llum natural del dia sense obrir masses llums.

Mobiliari, electrodomèstics i utensilis

Pel mobiliari hem procurat que el màxim de coses fossin de proximitat i realitzades de forma sostenible. No ha sigut fàcil, ja que molts mobles sostenibles i artesanals tenen un preu molt elevat, però aquí tens l’exemple d’alguns mobles que hem utilitzat: 

interior-espacio-hydest-magazine
Interior espai Hydest magazine

La taula, els bancs i penjadors són de Muebles Lufe una casa de mobles del País Basc ecològics, econòmics, de qualitat i molt funcionals. A més a més, són xulíssims!

 

El biombo de rahel és de Hannun una botiga online de Barcelona de mobles i decoració artesanals i de Km0.

 

El mobiliari de cuina és el més complicat.  Algun estudi de disseny realitzava cuines amb fusta ecològica, però no eren locals i tenien un preu molt elevat. Així que vam prioritziar que fos una empresa local i de qualitat i intentar que la cuina tingués el màxim de materials naturals com la fusta.

 

Una altra bona opció pel mobiliari seria utilizar mobles reciclats o de segona mà, o fins hi tot fer alguna cosa tu mateixa DIY.

crear-espacio-sostenible-hydest-magazine
Penjador de Muebles Lufe; Biombo de rahel de Hannun
detalle-rincon-espacio-hydest-magazine
Biombo de rahel de Hannun
cocina-detalle-espacio-hydest-magazine
Cuina de Dimont cuines

Pel que fa als electrodomèstics, l’opció més sostenible hauria sigut comprar de segona mà, però no vam trobar electrodomèstic que cobrissin les nostres necessitats al 100% i que fossin eficients energèticament. Així que vam optar per una empresa que realitza la majoria dels seus electrodomèstics a Espanya.

 

Tot i que s’ha procurat comprar de proximitat, de qualitat i intentant que fossin productes més sostenibles, sembla mentida la quantitat de residus que es generen quan compres mobiliari o electrodomèstics. Sobretot cartó i precinte, i en el cas d’electrodomèstics porexpan (el qual no és gens sostenible). L’opció per no generar tants embalatges seria comprar els mobles o els electrodomèstics directament, de segona mà recollint-ho personalment, o que hi hagués algun sistema d’embalatges retornables.

 

Alguns aparells de cuina (com la cafetera) i utensilis, com per exemple els covers (molt retro) o alguns plats, s’han utilitzat de segona mà. D’aquesta manera es dóna vida a productes que si no serien un residu, estalvies diners i estalviem recursos al planeta. Pel que fa als utensilis de neteja, utilitzem fregalls i estris de materials naturals i biodegradables. D’aquesta manera evitem utilizar plàstic i generar residus. També s’evita generar microplàstics que marxen pel desaigua quan utiltzem els productes. En trobaràs a la botiga Cero Residuos o Mimook.

cocina-sostenible-espacio-hydest-magazine

Decoració

El minimalisme i la simplicitat és un punt clau perquè un espai sigui més sostenible. Però la decoració ens ajuda a crear espais més acollidors, on ens hi sentim més a gust, més nostre… Així doncs, al escollir la decoració opta per escollir alguna cosa que t’agradi, que sigui especial per a tu, que vagi d’acord amb el que vols transmetre i si pot ser, que sigui d’artesans i empreses locals i sostenibles. O de segona mà!

 

De moment en el nostre espai no hi ha massa decoració… work in progress. Hem col·locat algunes plantes que queden súper boniques i a més a més, tenen molts beneficis: netegen l’aire, ens relaxen i donen tranquil·litat. A poc a poc anirem introduint algunes cosetes i detalls que intentarem que siguin el màxim de respectuosos amb el planeta, l’entorn i les persones. 

rincon-yoga-espacio-hydest-magazine
Racó yoga espai Hydest magazine. Mat yoga Melon & Lime.

Llums, electricitat i energia renovable

Una de les primeres coses que vam fer va ser canviar els llums del local , ja que eren molt vells, per llums led de baix consum. S’ha notat moltíssim amb el consum d’electricitat i en la factura. També vam canviar la companyia de llum per una que fos 100% d’energia renovable i que fos de proximitat. En aquest cas Holaluz. Els electrodomèstics i aparells també els vam escollir que tinguessin una bona eficiència energètica.

 

Però el que és més important és estalviar energia en el dia a dia: aprofitar la llum natural, apagar i desconnectar aparells quan no es facin servir, utilitzar aigua freda, controlar la temperatura de la calefacció, evitar que marxi l’escalfor aïllant correctament les portes i finestres, etc. 

espacio-trabajo-hydest-magazine

Sostenibilitat i Zero Waste en el dia a dia

El nostre objectiu més important és que aquest espai sigui un espai sostenible i Zero Waste en el dia a dia. Així doncs, evitar generar residus i plàstic, estalviar aigua i energia, utilitzar productes respectuosos amb el medi ambient i reutilitzables, comprar ecològic, de temporada i de proximitat, etc. Alguns dels hàbits que duem a termes són comprar a granel i de proximitat amb les nostres pròpies bosses i pots; utilitzar un filtre d’aigua així no utilitzem ampolles de plàstic; utilitzar tovallons de roba i tovalloles en comptes de tovallons o paper d’un sol ús; utilizar utensilis i menatge de neteja que siguin de materials naturals i reutilitzables; utilitzar productes de neteja respectuosos amb el medi ambient i en envasos reomplibles; o realitzar un correcte reciclatge i compostar les restes orgàniques, entre d’altres. 

Bé doncs, aquesta és una mica la nostra experiència creant un espai més sostenible i responsable. Hi ha molts aspectes a millorar, com per exemple, la generació de residus dels embalatges de mobles o electrodomèstics. Però ho intentarem millorar-ho en el futur. I com sempre diem, són els petits canvis, gestos i intensions el que a poc a poc, van creant un món més sostenible i responsable. Si tens alguna idea, consell o suggerència, o ens vols explicar la teva experiència, estaré encantada de llegir-te!

 

T’esperem amb els braços oberts al nou espai de Hydest magazine!

Ens trobaràs al C/Bruc del mig 3, El Bruc (Barcelona, Espanya)

hydest

by Carla

No hi ha comentaris

Desa un comentari