Checklist peces roba sostenibles

Els aspectes a tenir un compte perquè una peça de roba sigui sostenible

Quan comprem una peça nova, ja sigui online o físicament, hi ha alguns aspectes que hem de tenir en compte perquè aquesta sigui una peça sostenible. Els veiem: 

 

Però abans de res, recordar-te que és també súper important, realitzar un consum responsable, valorar la roba que ja tenim i cuidar-la. 

Checklist peces roba sostenibles

  • Teixit sostenible: El teixit és un dels aspectes a tenir en compte més importants, ja que la producció de les matèries i teixits, té un gran impacte en el medi ambient: consum d’aigua i energia, explotació del sòl, ús de químics, tints i tractaments, generació de residus, etc. Però existeixen teixits que minimitzen aquest impacte: els teixits sostenibles o ecològics. Aquests estan realitzats amb fibres orgàniques o ecològiques, que respecten el planeta, la seva biodiversitat i la nostra pell i salut, o utilitzen fibres reciclades procedents de residus o sobrants tèxtils. Els teixits sostenibles més comuns que podràs trobar són: el cotó orgànic, el bambú ecològic, el lli, el cotó o la llana reciclada, el polièster reciclat o el Tencel, entre d’altres. També pots mirar si la peça té alguna certificació ecològica, com per exemple: GOTS, EU Ecolabel o Blue Design. 

 

Un altre aspecte a tenir en compte del teixit, en la mesura de lo possible, és que no barreji matèries de diferents orígens: naturals (com el cotó, la llana o el bambú) amb sintètiques (com el polièster, la poliamida o l’elastà), ja que dificulta molt el seu reciclatge i les capacitats biodegradables de les fibres naturals. 

 

Ah, i per cert, que no et faci vergonya mirar l’etiqueta de les peces!

  • Qualitat: És de qualitat la peça? Em durarà? Aquestes són preguntes que ens hem de fer quan comprem una peça. Algunes coses que pots fer per saber si una peça és de qualitat o no, és mirar que el teixit es vegi bé, les costures estiguin correctes, que pugi i baixi la cremallera correctament, etc. El preu (tot i que no sempre) pot ser un bon indicador de qualitat. Sobretot evita les “gangues” o les peces a un preu excessivament baix. També va molt bé conèixer una mica la marca, i veure si un dels seus valors és la qualitat i la durabilitat.
  • Producció ètica i responsable: Qui ha fet la peça i en quines condicions és fonamental. El fet que es consumeixi i produeixi cada vegada més roba i de més baix cost (sobretot degut a la moda ràpida o fast fashion), o per interessos de grans empreses, ha generat feines molt precàries i en altres països on la mà d’obra és més barata. En molts casos els treballadors no tenen unes condicions laborals dignes i justes. També pot suposar un risc per la seva salut, si per exemple, s’exposen a tòxics perjudicials quan es fabrica la roba.

 

Per saber si una peça està realitzada de forma ètica, pots mirar l’etiqueta o la descripció, per veure si té alguna certificació, com per exemple el distintiu Fair Trade o Fair Wear Foundation. O mirar si explica com i on s’ha fet la peça. També pots preguntar a la botiga, o buscar a la web o xarxes socials de la marca. 

 

Una iniciativa per reivindicar una producció ètica i responsable és la de Fashion Revolution: Quién hizo mi ropa. Consiteix en etiquetar les marques amb el hashtag #quienhizomiropa o #whomademyclothes perquè expliquin qui fa i com es fa la nostra roba.

Who made your clothes Fashion Revolution. Marca sostenible i ètica Mayamiko
  • Valors i filosofia de la marca: Quins valors hi ha darrere d’aquesta peça? Conèixer la filosofia de la marca és també molt important a l’hora d’escollir una peça. Potser aquella marca treballa per la millora del medi ambient, per la sostenibilitat, per oferir qualitat, per una producció local, per algun projecte social, per millorar la nostra salut, etc.

També és molt important valorar la comunicació de la marca cap a nosaltres. Per exemple, si transmet valors positius com el body positivity, la diversitat cultural, la cura del nostre benestar, etc.

  • Producció local i de proximitat: Si comproves l’etiqueta de la teva roba o la de la majoria de les botigues, veuràs que la majoria està realitzada en altres països. Normalment, perquè fabricar fora surt més rentable, com hem vist anteriorment. Però el fet de produir a l’altra punta del món, genera moltes emissions de gasos d’efecte hivernacle, a causa del transport de llargues distàncies i la logística. A més a més, en alguns països les regulacions ambientals i laborals, són molt menors que per exemple les d’Espanya. Amb el qual les peces, tenen un menor control sobre l’impacte en el medi ambient i les persones.

 

Quan compres una peça que ha estat realitzada prop teu, significa que afavoreixes l’economia del teu entorn, es creen llocs de feina locals, dones suport a emprenedors locals, es regeix segons unes normes laborals justes, té un control mediambiental major i genera menys emissions en el transport. Així que quan compres local i de proximitat, estàs ajudant el teu entorn i el planeta. 

checklist-peces-roba-sostenibles-hydest-magazine
Peces de la marca d'activewear, sostenible, ètica i made in Spain ActandBe
  • Que t’agradi! I per últim, però no menys important, la peça de roba t’ha d’agradar, encaixar amb el teu estil personal i amb el teu estil de vida. Sinó, acumularàs peces i peces a l’armari i mai acabaràs de sentir-te a gust amb elles. Així que compra allò que t’agradi a tu i necessitis, no el que està súper de moda o porta tothom. Coneixe’ns a nosaltres mateixes, saber el que ens agrada, el que ens queda bé i ens fa sentir bé, ens ajudarà moltíssim a saber escollir les peces, a sentir-nos a gust amb elles i que no se’ns quedin oblidades a l’armari.

Bueno, aquests són els aspectes a tenir en compte perquè una peça sigui sostenible. Ja ho saps, sempre que necessitis comprar una peça nova, revisa aquesta checklist de peces de roba sostenibles. Com més checks tingui la peça millor!

 

Per acabar, si vols començar a tenir un armari més sostenible, aquí et deixo Alguns tips súper fàcils: Com començar a vestir sostenible.

Carla Amat

No hi ha comentaris

Desa un comentari