CANVI CLIMÀTIC

Què és i què hi podem fer?

Canvi Climàtic. Fa anys que sentim aquest fenomen, en parlem, surt a les notícies i el veiem a les pel·lícules… però cada vegada és més evident la realitat d’aquest problema i l’impacte que està tenint a la Terra i el seu ecosistema. Però què és exactament el Canvi Climàtic?

Canvi Climàtic és el nom utilitzat per referir-se a la variació global del clima de la Terra. Al llarg de la història, el planeta ha sofert diferents canvis climàtics, però tots ells a causa de fenòmens naturals. Actualment, estem vivint un nou canvi climàtic, però aquesta vegada, a causa de l’activitat humana.

Imatge manifestació pel Canvi Climàtic.

El Canvi Climàtic actual, és degut a l’escalfament global, a causa de l’augment de gasos d’efecte hivernacle.

 

A l’atmosfera que envolta el nostre planeta, hi ha una sèrie de gasos que absorbeixen i reemeten la calor que emet la superfície de la Terra, això és un fenomen natural i s’anomena efecte hivernacle. Aquest efecte hivernacle fa que la temperatura mitjana de l’aire superficial del planeta sigui d’uns  15º, apte per la vida. Si no hi hagués aquests gasos, la calor aniria directament a l’espai i a la Terra hi faria molt fred.

Ara bé, a causa de l’augment dels gasos d’efecte hivernacle (principalment diòxid de carboni CO₂, vapor d’aigua, metà, òxid nitrós, ozó i gasos CFC), l’atmosfera reté massa la calor i està fent que augmenti la temperatura, provocant l’escalfament global. Els experts asseguren que la temperatura mitjana de la Terra ha augmentat 1º en els últims anys (1,2º a Catalunya segons el Servei Meteorològic de Catalunya), i podria augmentar fins a 4,5º a finals de segle, si no hi fem alguna cosa. Sembla que per uns quants graus de més no hagi de passar res… però les conseqüències poden ser devastadores.

D’on provenen els gasos d’efecte hivernacle?

Diòxid de carboni CO₂: És el principal gas d’’efecte hivernacle. Aquest gas s’allibera en processos naturals com la respiració o les erupcions volcàniques, i sobretot, a través d’activitats humanes com el transport, la combustió de combustibles fòssils (carbó, petroli i gas) o la producció d’energia. Quan es cremen boscos i selves, també s’alliberen grans quantitats de CO₂, a més a més, es destrueixen molts arbres que absorbeixen el CO₂ per convertir-lo en oxigen. 

 

Vapor d’aigua: És el gas més abundant a l’atmosfera, i com més temperatura tingui el planeta, més vapor d’aigua es generarà.

 

Metà: És un gas d’origen natural resultat de la ramaderia, la descomposició d’excrements de bestiar i humans, l’agricultura (especialment el cultiu d’arròs) o els evocadors de deixalles.

 

Òxid nitrós: Apareix de forma natural per l’acció de bacteris al sòl. S’ha incrementat a causa de l’ús de fertilitzants químics i de la combustió de carburant.

 

Ozó: Es troba a gran alçada a l’atmosfera i forma la capa d’ozó, que protegeix la Terra de les radiacions ultraviolades solars. En canvi, l’ozó en la superfície de la Terra, és molt contaminant quan la llum del Sol reacciona amb la contaminació de les indústries i els vehicles. Aquest gas contribueix a formar la boira fotoquímica i potencia l’efecte hivernacle. L’ozó que està a la superfície no s’enlaira per reforçar la capa d’ozó. 

 

Gasos CFC: S’utilitzen en els sistemes d’aire condicionat, dissolvents, aerosols, alguns suros sintètics i alguns refrigeradors. Aquests gasos tenen un efecte hivernacle molt potent i destrueixen la capa d’ozó. 

Conseqüències del Canvi Climàtic

Les conseqüències del canvi climàtic poden ser molt greus si no reduïm dràsticament la dependència de combustibles fòssil i les emissions de gasos d’efecte hivernacle. De fet, molts dels seus impactes ja comencen a ser perceptibles i evidents (com l’augment de la temperatura i el desglaç de glaceres) i poden anar en augment. Algunes conseqüències són:

Image manifestació pel Canvi Climàtic.

– Augment de la temperatura global (de 1’5º a 4,8º).

 

– El desglaç progressiu de les masses glacials, com les de l’Àrtic o glaceres com les dels Pirineus.

 

– Pujada del nivell del mar a causa del desglaç, provocant la desaparició de platges i zones costaneres. El mar a les costes catalanes ha pujat 10 cm en els darrers 30 anys, dels quals 7cm en els útims 10 anys.

 

– Irregularitat en les pluges i escassetat d’aigua.

 

– Danys i canvis en els conreus, collites i en la producció alimentària.

 

– Sequeres, desertització i augment d’incendis.

 

– Riscos per la salut (onades de calor i fred, contaminació, malalties).

 

– Fenòmens meteorològics extrems, com ara tempestes, inundacions inesperades i huracans. També poden passar en llocs no habituals.

 

– Pèrdua de biodiversitat (plantes, animals, espècies marines, etc.). 

Totes aquestes conseqüències afecten a tots els nivells: mediambiental, polític, econòmic i social (augment de la pobresa, migracions, problemes l’alimentació, escassetat d’aigua, canvis en el turisme, danys a causa de fenòmens meteorològics extrems, etc.).  Si a més a més, hi sumen la contaminació, l’excés de residus, el problema dels plàstics en mars o oceans, el forat a la capa d’ozó (que ens protegeix dels rajos solars perjudicials), la desforestació, les espècies en perill d’extinció, etc… Està clar que és l’hora de fer-hi alguna cosa. 

By @anniespratt

Què hi podem fer nosaltres?

Ajudar el medi ambient està a les nostres mans, així doncs, aquí van algunes de les coses que podem fer en el nostre dia a dia, per ajudar en la lluita contra el Canvi Climàtic:

– Utilitzar el transport públic, anar en bicicleta o a peu.

 

– Reduir, reutilitzar i reciclar: Comprar allò que realment necessitem. Intentar evitar els envasos i bosses d’un sol ús (comprar amb les nostres pròpies bosses i a granel). Separar i reciclar els residus que generem i reparar i reutilitzar tot allò que es pugui.

 

– Comprar productes i aliments de temporada  i de proximitat: d’aquesta manera evitem llargs transports dels productes i aliments, i afavorim una economia de proximitat. 

 

– Consumir menys carn i més aliments d’origen vegetal.

 

– Consumir més aliments ecològics i naturals.

 

– Evitar els plàstics i els aerosols (com els esprais).

 

– Imprimir menys i utilitzar paper reciclat o amb segells FSC.

 

– Utilitzar bombetes i aparells de baix consum i amb eficiència energètica.

 

– Tenir l’aire condicionat i la calefacció a temperatures moderades.

 

– Estalviar aigua i energia: tancar l’aixeta, dutxes curtes, apagar els llums i els aparells quan no els necessitem, estendre la roba, etc.

 

– Comprar a empreses i marques sostenibles i ètiques.

 

– Tenir cura de l’entorn. 

 

– Apostar per energies renovables i projectes ecològics.

 

– Donar suport a associacions i iniciatives sostenibles perquè els governs prenguin mesures contra el canvi climàtic. Ja deus haver sentit el moviment #FridaysforFuture començat per la jove @GretaThunberg. La Greta va començar fent vaga escolar cada divendres per demanar al gobern accions per combatre el Canvi Climàtic, i aquesta acció s’ha estès  a tot el món. Cada divendres, es fan vagues estudiantils i manifestacions de totes les edats, arreu del món, perquè els governs i institucions preguin mesures contra el Canvi Climàtic.

El Canvi Climàtic és l’amenaça més gran a què s’afronta la humanitat, i ja es parla d’Emergència Climàtica. Així que, necessitem que cadascú de nosaltres hi col·labori i hi posi el seu gra de sorra.

Millorant petites coses i fent petits gestos, es creen grans canvis.

Som-hi doncs?

Carla Amat

Imatges: Unsplash
Fonts: meteo.cat i greenpeace.org
No hi ha comentaris

Desa un comentari