Alimentació sostenible

Com ha de ser una alimentació sostenible?

Per fer front a l’Emergència Climàtica que vivim i als problemes mediambientals, el canvi cap a una alimentació sostenible és fonamental.

 

L’agricultura i la ramanderia generen gasos d’efecte hivernacle, que contribueixen a augmentar la temperatura del planeta. Només la ramaderia és responsable del 14,5% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle mundials. Una xifra similar a les emissions de tot el transport: cotxes, camions, avions, vaixells… Fort oi?

 

A més a més, també li hem de sumar el consum d’aigua, energia, emissions i contaminació del transport, els residus i els residus de l’envàs (en cas que en tingui).

L’agricultura i la ramaderia utilitza el 70% de l’aigua dolça que s’extreu de rius, aqüífers i llacs. Per exemple, per produir 1kg de carn de vedella es necessiten 15.000 litres d’aigua, 1kg de llet 1.000 litres, 1kg d’ous 3.300 litres, 1 kg de patates 250 litres, 1 kg de pastanagues 131 litres,  i 1 una poma 90 litres. Per tal de poder abastir tota la població del planeta i dur una alimentació més sostenible, reduir el consum dels aliments que necessiten més aigua és molt important.

L’agricultura és també un sector que es pot veure molt afectat per les conseqüències del Canvi Climàtic: irregularitats en les precipitacions, augment de la tempertura, sequeres, fenòmens meteorològics extrems, noves plagues, etc. Això pot comportar fam, desigultats i problemes socials i econòmics.

 

Un altre problema derivat de l’agricultura i la ramaderia, sobretot la intensiva, és la desforestació de boscos i zones naturals per crear camps de conreu o pastures. Molts d’aquests camps de conreu són per alimentar el bestiar. La desforestació, crea pèrdua de biodiversitat i ecosistemes i a més a més, la capacitat dels arbres per absorbir CO₂.

En alguns conreus, cultius i explotacions ramaderes s’utilitzen químics i fertilitzants, que podem contaminar la terra, l’aigua i afectar la biodiversitat de l’entorn. Tampoc podem oblidar l’ètica i el benestar animal dels animals a les granges.

dieta-sostenible-saludable-hydest-magazine
@christianwidell Unsplash

Per tal de contribuir a la millora de la salut del planeta, de la seva biodiversitat i ecosistemes, de la nostra salut, i per un futur més just i sostenible, cal un canvi en l’alimentació i en els hàbits de consum i compra dels aliments. Un canvi cap a una alimentació més sostenible i saludable. Què podem fer doncs, per dur una alimentació sostenible?

Recomanacions per dur una alimentació sostenible

Aquí tens algunes recomanacions i consells de coses que podem fer, per dur una alimentació sostenible i saludable. Una alimentació que cuidi al planeta i de nosaltres.

alimentacion-sostenible-hydest-magazine
Recorda, aquestes són recomanacions generals. Cada persona és diferent i té una situació i salut diferent, i potser alguna d’aquestes recomanacions no encaixa en el teu estil de vida, situació o salut. Davant de qualsevol dubte sempre consulta a un@ professional de la salut.

– Dur una alimentació variada, equilibrada i saludable basada en aliments d’origen vegetal: cereals, tubercles, llegums, fruita, verdura, fruits secs i llavors.

– Reduir el consum de carn: sobretot carn vermella i processada.

– Reduir el consum de làctics i aliments d’origen animal.

*Si es consumeix carn, aliments o productes d’origen animal, procura que siguin d’agricultura ecològica o sostenible, siguin de proximitat i tinguin certificació de benestar animal.

– Reduir el consum de peix i consumir només peix de reserves sostenibles. Ja que preserva la biodiversitat marina.

– Comprar en comerços locals, que hi puguem anar a peu, en bicicleta o en transport públic. Així evitem utilitzar el cotxe i afavorim el comerç i l’economia local.

– Comprar aliments de temporada i de proximitat: D’aquesta manera, evitem que els aliments viatgin quilòmetres i quilòmetres, generant emissions i contaminació. La natura és sàvia i ens dóna a cada temporada el que el nostre cos necessita i també tindrà més sabor. A més a més, afavoreixes el teu entorn i la protecció de les zones rurals del teu voltant.

– Comprar i donar suport a la producció ecològica i sostenible. Aquesta respecta la terra, els seus processos, la biodiversitat, ecosistemes, estalvia aigua i energia.

– Reduir o evitar el consum d’aliments envasats, sobretot el plàstic. Compra a granel amb les teves pròpies bosses o pots. Reduir els residus ajuda molt al medi ambient. Si no hi ha opció per comprar a granel, opta per envasos realitzats amb materials que es puguin reciclar millor (com el vidre, l’alumini, l’acer o el paper), o envasos 100% compostables. Per evitar comprar l’aigua embotellada amb plàstic, pots veure aigua de l’aixeta filtrada o també existeixen envasos de vidre retornables. 

– Evitar el malbaratament d’aliments. Sabies que el 30% dels aliments acaben a les escombraries? Per produir-los s’ha utilitzat aigua, recursos naturals, energia, s’han generat residus, emissions, etc. Perquè això no passi, realitza un consum responsable i compra la quantitat que en necessites. Fer la llista de la compra és una bona idea. També pots realitzar receptes amb les sobres del dia anterior, o amb fruita que estigui molt madura. Deixa anar la teva creativitat a la cuina! Al món hi ha moltíssimes persones que passen gana, imagina’t quantes es podrien alimentar amb tot aquest menjar que es llença.

– Evitar el consum de productes ultra-processats. Opta per aliments saludables i naturals i anima’t a preparar receptes tu mateixa!

– Cuinar els aliments de forma responsable: Apaga els electrodomèstics quan hagis acabat, aprofita l’aigua de bullir per alguna recepta o per regar les plantes, realitza plats que no requereixin moltes hores de cocció, etc. Si has de comprar un electrodomèstic nou, fixa’t que tingui una bona eficiència energètica.

– Composta les restes dels aliments. Entre el 30 i el 40% dels residus que generem a casa, són orgànics. Les peles, pinyols, closques d’ous, etc. són matèria orgànica. Compostada correctament, són nutrients que tornen a la terra o també es pot utilitzar per generar energia renovable. Tingues un cubell per la matèria orgànica i diposita-la al contenidor adequat. A Catalunya i a la resta d’Espanya és el contenidor marró (orgànic). Informa’t de la normativa de la teva zona.

– Reciclar correctament els envasos. Si no es pot reutilizar l’envàs, diposita’l al contendior adecuat. Reciclar estalvia l’utilizació de nous recursos naturals i energia.

Coincidint amb aquests recomanacions, algunes de les recomanacions de la FAO (organització de les Nacions Unides ONU per l’alimentació i l’agricultura)  són: portar una alimentació variada basada principalment en aliments d’origen vegetal, consumir aliments locals i de temporada, reduir el malbaratament d’aliments, reduir en consum de carn vermella i processada, reduir el consum de làctics, consumir peix només de reserves sostenibles, reduir els consum d’aliments altament processats, beure aigua de l’aixeta i reduir el consum de begudes ensucrades.

Les dietes vegetarianes o veganes, també ajuden molt a la preservació del medi ambient, i a més a més, també es preocupen per l’ètica i el benestar dels animals. També cal per això, que es tingui cura d’on provenen els aliments que es consumeixen, evitar l’ús d’envasos de plàstic o evitar el malbartament d’aliments, entre altres comentades anteriorment, perquè sigui una alimentació sostenible.

 

Així doncs, per tal de contribuir a frenar el Canvi Climàtic i per un món millor per les persones, el medi ambient i la seva biodiversitat, dur una alimentació sostenible i saludable és un pas molt important. Tant pel present com pel futur. Què cuinem avui?

Carla Amat

Fonts d’informació: FAO organització de les Nacions Unides ONU per l’alimentació i l’agricultura: alimentació sostenible; Intermon Oxfam (dieta climatarian); Greenpeace.org (carn)
No hi ha comentaris

Desa un comentari