11 claus per al benestar personal

Les nostres claus per al benestar personal

Hi ha molts factors que influeixen en el nostre benestar personal, tant a nivell físic com mental i emocional. Evidentment, hi ha factors que no depenen de nosaltres, i la vida és una muntanya russa i de vegades ens podem trobar en situacions difícils que afecten el nostre benestar: problemes de salut, econòmics, situacions personals complicades, etc. Però de ben segur, que si cultivem i nodrim el nostre benestar les podrem afrontar millor!

 

Així que hem creat un petit recull de les nostres 11 claus per al benestar personal. Tots aquests punts ens ajuden a estar bé amb nosaltres mateixes, a tenir una vida equilibrada i saludable, a sentir-nos felices i en plenitud, i a viure en respecte i harmonia amb el nostre voltant.

Les nostres 11 claus per al benestar personal

Les nostres 11 claus per al benestar personal

1. Cultivar l’autoestima, l’autoconeixement i el creixement personal: És la base per estar bé amb una mateixa i al mateix temps, amb el nostre voltant. Estimar-nos, confiar en nosaltres mateixes, coneixe’ns, tenir un control de les nostres emocions, viure i actuar seguint els nostres valors, tenir somnis i objectius, aprendre, treballar en el que ens agrada, fer activitats que ens agradin, etc. Hi ha activitats i exercicis que ens poden ajudar a coneixe’ns a nosaltres mateixes i les nostres emocions. Com per exemple la meditació, llegir llibres sobre creixement personal, o anar amb un coach o psicòleg si necessitem parlar amb algú.

2. Alimentació saludable i equilibrada i beure aigua: Importantíssim per tal de nodrir-nos de tots els nutrients, vitamines i minerals que necessitem. I així gaudir d’una bona salut, sentir-nos bé i amb energia.

 

Hidratar-nos bé, també és molt important. Així que procura beure aigua i aliments que hidratin el cos, al llarg de tot el dia. L’aigua és essencial per al nostre organisme. Ajuda a humidificar les membranes mucoses de la boca, els ulls i el nas, regula la temperatura corporal, lubrica les articulacions, ajuda a evitar l’estrenyiment, ajuda als ronyons i fetge a eliminar substàncies que el nostre cos no necessita, ajuda a dissoldre minerals solubles i altres nutrients perquè el cos els pugui absorbir, i ajuda a transportar nutrients i oxigen a totes les cèl·lules… És fonamental. Tenir a mà una ampolla d’aigua (reutilitzable!) et pot ajudar a beure més aigua, ja sigui a la feina, a la uni, al gimnàs, a casa, etc.

3. Exercici físic i vida activa: L’activitat física (fer esport, exercici, sortir a caminar, fer estiraments, tenir una vida activa, etc.) és clau per al bon funcionament, salut i equilibri del nostre cos (ossos, músculs, circulació, capacitats cognitives, sistema cardiovascular, etc.). També ens ajuda molt en el nostre benestar mental i emocional. Ens ho passem bé, ens sentim més fortes, actives i millor!

També és important tenir una bona higiene i correcció postural (quan fem esport, en caminar, assegudes, quan treballem, etc.) per evitar possibles dolors i molèsties. 

4. No estrès: L’estrès continuat i l’ansietat no són bons per al nostre cos, ni tampoc per la nostra ment i emocions. Treballar l’autoconeixement, el control de les emocions, evitar comparar-nos, saber dir que no, fer esport, fer activitats que ens agradin, organitzar-nos, descansar, passar temps a la natura, practicar activitats com el ioga, etc. Són coses que ens ajuden a tenir un major control de l’estrès i a estar més relaxades.

5. Descans i dormir les hores necessàries: El descans i dormir bé és vital per la salut, recuperació i reparació del nostre cos, per processar la informació apresa durant el dia, per sentir-nos amb energia i estar al 100%. Procura dormir les hores necessàries (es recomana unes 8 hores) i que siguin de qualitat. Reduir l’estrès i l’ansietat, estar tranquil·les, fer activitat física durant el dia, seguir unes pautes similars de descans, menjar de forma saludable i entre 4 i 2 hores abans d’anar a dormir, entre d’altres, ens ajuda a conciliar bé el son.

 

També es important prendren’s els nostres moments de descans, de desconnexió, de relax… per recarregar piles i sentir-te millor.

6. Relacions positives: Som éssers socials i necessitem relacionar-nos (i és fantàstic!). Però les relacions que tenim amb les persones del nostre voltant, ens poden afectar positivament o negativament. És important i enriquidor relacionar-nos amb persones que ens fan sentir bé, ens donen suport, hi estem a gust, ens fan créixer… Per al contrari, hem d’evitar relacions en les quals no ens sentim a gust, o les anomenades “relacions tòxiques”, ja que poden afectar el nostre benestar personal, autoestima, estat d’ànim, etc. Així que cuida i escull les persones del teu voltant, perquè aquestes siguin relacions positives, basades en l’amor i enriquidores per ambdues parts.

 

En aquest punt també hi podem incloure la relació amb el nostre propi cos, o les relacions sexuals amb la parella, company, etc. Tota relació ha de ser positiva i des del respecte mutu.

7. Diversió: A la vida necessitem moments de diversió, de deixar-nos anar, riure, gaudir del moment present, passar-ho bé, oblidar-nos dels problemes, desconnectar, conèixer gent nova, viure experiències diferents, etc. De vegades, perquè tenim molta feina, passem una mala època, estem estressades … ens n’oblidem o ho passem per alt. I de vegades, aquests moments de diversió, desconnexió, és just el que necessitem! Per tal de veure les coses de forma més positiva i des d’una altra perspectiva o simplement per sentir-nos millor i fer-nos dibuixar un somriure. Et mereixes gaudir, sentir-te bé i passar-ho bé. 

8. Cura del nostre cos i de la nostra imatge personal: Cuidar del nostre cos, interiorment i exteriorment, és molt important per gaudir d’una bona salut i sentir-nos millor. Com ja hem dit anteriorment, l’alimentació, la hidratació, l’activitat física, el descans, etc. Són fonamentals. I evidentment, juntament amb tenir cura de la nostra salut en general, visitant el metge quan ho necessitem, el dentista, l’oculista, etc.

Però també és important tenir cura del nostre “físic”, la nostra pell, cabells, ungles… i de la nostra imatge personal (roba, higiene, etc.). Cada persona a la seva manera i segons com ella se senti bé. I no per als altres sinó per a ella mateixa.

La nostra imatge personal és un reflex de nosaltres mateixes, i si ens veiem bé i ens mimen una mica, segur que ens sentirem millor!

9. Temps a la natura i a l’aire lliure: Som part de la natura, estem connectades a ella, i passar-hi temps ens carrega d’energia, ens ajuda a relaxar-nos, a connectar amb nosaltres mateixes, desperta la nostra creativitat, entre d’altres. Passar temps a la natura també ens ajuda a entendre-la, valorar-la i estimar-la. Cosa que ens ajudarà a prendre consciència de cuidar d’ella en el nostre dia a dia.

També és important, per exemple, per obtenir una vitamina tan important com la vitamina D, la qual aconseguim majoritàriament gràcies als rajos del Sòl.

10. Lloc/espai on t’hi sentis a gust: L’espai en el qual estem o l’entorn en el que vivim, té influència directe en nosaltres. La nostra habitació, la casa on vivim, l’escriptori de la feina, etc. Procura tenir un espai on t’hi sentis a gust, còmode i en harmonia. Per exemple, mantenir el nostre lloc de treball ben organitzat ens ajudarà a estar més organitzades a nosaltres mateixes i a ser més productives. 

11. Respecte al nostre entorn, la natura, les persones i els animals: Com ja hem dit, som part d’aquest bonic planeta Terra. I per tant, hem de viure en harmonia amb ella i amb tots els seus éssers que hi habiten. Respectant i cuidant el nostre entorn, la natura, les persones i els animals. Començant per cuidar del nostre voltant, amb petites accions que poden crear una gran diferència: comprar de temporada i de proximitat, productes ecològics i ètics, comprar a granel i amb bosses reutilitzables, anar més a peu o en bicicleta, reciclar correctament, apuntar-te en alguna associació o ONG, etc. Segur que hi ha moltes coses que pots fer en el teu dia a dia per contribuir a crear un món millor. A més a més, el fet d’ajudar, ja sigui al medi ambient, a les persones, els animals… et generarà molta satisfacció personal. I recorda, que per a una vida saludable i feliç, cal també un planeta saludable. 

Per acabar, dir que aquests punts o claus per al benestar personal, no han de ser exactament iguals per a tothom. Cada persona és un món! L’important és cuidar de nosaltres mateixes per gaudir d’una vida saludable, plena i feliç i per poder cuidar del nostre voltant.

Hydest logo

Carla Amat

No hi ha comentaris

Desa un comentari